Czym wyróżnia się kuchnia kaszubska?

0 Comments


Kaszuby zdają się być nadzwyczajnym miejscem na mapie Polski. Region od wieków kultywuje swoje tradycje. Dotyczy to zarówno spraw kulturowych, jak i językowych. Język kaszubski jest jednym z legalnie uznawanych przez prawo językim mniejszości narodowej. Zamieszkujący północną część Polski mieszkańcy Kaszub mogą się także szczycić swoją własną kuchnią. Kościerzyna – centrum Kaszub to w opozycji do wielu miast nie jedynie pizza i burgery. Kuchnia kaszubska, której można tu skosztować, zalicza się do tych, obok których nie można przejść obojętnie.

Kuchnia kaszubska – na jakich składnikach bazuje?

Jak wiele kuchni regionalnych, kuchnia kaszubska ściśle związana jest z stylem życia mieszkańców. Oznacza to, że wpływ mają na nią pory roku oraz dary, które wyda ziemia. Od dekad Kaszubi zajmowali się rolnictwem i połowem ryb. W związku z tym naczelne specjały w tej kuchni opierają się na rybach, drobiu i świeżych warzywach. Kościerzyna i okolice to również całkiem mocno zalesione obszary. Sprawia to, że popularne są tu też dziczyzna, grzyby i leśne owoce. Lokalni mieszkańcy z dziada pradziada przekazują sobie przepisy na temat zdobywania, gromadzenia i co najważniejsze obróbki miejscowych darów ziemi. Właściwie wybrana restauracja w mieście Kościerzyna zapewni nam prawdziwą ucztę. Podobnie jak w innych miejscach można tu spotkać w karcie potrawy takiej jak pizza i burgery. Będąc tu warto jednak postawić na na rodzimą kuchnię.

Kuchnia kaszubska – daj się porwać regionalnym smakom

Wizyta na Kaszubach to obowiązkowe odwiedziny w jednym z licznych tutejszych borów. Jest tu ich ogrom. Szum drzew pozwala się zrelaksować, uroku dodają im rozsiane gdzieniegdzie jeziorka. Są to idealne okolice na spędzenie czasu z naturą i naładowanie baterii. Będąc tu warto choć częściowo zanurzyć się z tutejszą kulturą i tradycją. Bogate wzornictwo, śpiewny język i przykuwające wzrok stroje ludowe to tylko część kaszubskich atrakcji. Wyjazd na wczasy to świeta okazja do stestowania lokalnych wyrobów. Kościerzyna jest miastem, w którym co któraś restauracja oferuje lokalne frykasy. Zwłaszcza popularne dania, które oferuje kuchnia kaszubska to swojskie wędliny czy przetwory rybne. Szukając wiadomości na ten temat, wielu ekspertów poleca pierogi z dorszem. Zupa rybna także cieszy się tu popularnością – jest gęsta i intensywna w smaku. Opróćz tego lokalni mieszkańcy oferują różnego typu wariacje najpopularniejszych dań z kuchni europejskiej. Można zjeść burgery w Kościerzynie z lokalnymi składnikami. Pizza z darami kaszubskiej ziemi także jest tu spotykana. Także wszelkiej maści ryże czy makarony miejscowi kucharze serwują z grzybami z tutejszych lasów. Gdy na mapie naszej wyprawy znajduje się Kościerzyna i okolice warto wcześniej zrobić rekonesans. Często przeczesując bogatą(ej) bazy noclegową(ej) można znaleźć ciekawe opcje. Jeśli chcemy na prawdę poznać ten naród dobrym pomysłem wydają się gospodarstwa agroturystyczne. To właśnie w takich miejscach kuchnia kaszubska i kultura najmocniej zapuściły swe korzenie.